image image

Održan studijski posjet u Norvešku

poduzmi
04.11.20222 mins Read
Categories

U sklopu provedbe projekta PODUZMI, od 27. do 29. listopada 2022. održan je studijski posjet u Norvešku. Studijski posjet organiziran je u sklopu aktivnosti 1 Izrada novog modela podučavanja u poduzetništvu namijenjenog učiteljima osnovnih škola specifično za gospodarski deprivirana i ruralna područja, a sudjelovali su nastavnici OŠ Nikole Tesle te članovi projektnog tima Sveučilišta u Zadru i INOVAcije.

Tijekom trodnevnog posjeta Norveškoj upoznali smo se s primjerima provedbe programa Junior Achievement, Økonomi og Karrierrvalg te Økonomiglede i razmjenjivali ideje i prijedloge na koji način slične programe razvijati i implementirati u Hrvatskoj. Vrijedna iskustva naših partnera i svih govornika poslužit će kao inspiracija i uzor za razvoj novog modela podučavanja u poduzetništvu koji će se provesti u OŠ Nikole Tesle Gračac.


Temeljni cilj aktivnosti 1 je razviti inovativan i održiv model podučavanja za poduzetništvo u kontekstu ruralne zajednice, općine Gračac, u kojoj će se i provoditi projektne aktivnosti. Razrada modela podučavanja će se bazirati na podizanju kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja, uz preuzimanje najboljih norveških praksi, u cilju održivog korištenja lokalnih resursa, održivom razvoju te kontekstu klimatskih promjena.

Model odgoja i obrazovanja za poduzetništvo obuhvaćao bi odabir relevantnih tema u cilju njihovog povezivanja s lokalnim socijalnim, obrazovnim i gospodarskim prilikama uz jačanje inovativnih metoda poučavanja, implementaciju iskustvenog i doživljajnog učenja i poučavanja. U okviru ove aktivnosti bit će razrađen i program stručnog usavršavanja za aktivno i inovativno podučavanje i učenje o poduzetništvu u svrhu podrške implementaciji pilot programa u OŠ Nikole Tesle u Gračacu.

Accessibility